نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش دوم)

نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش دوم)

نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش دوم)

توجه به ضخامت فوم پاششی پلی یورتان

میزان ضخامت فوم پاششی به عواملی مثل دمای محیطی که قرار است عایق بندی در آن انجام گیرد، نوع فوم پاششی (فوم پاششی سلول باز یا فوم پاششی سلول بسته) و کاربرد آن به عنوان عایق حرارتی- رطوبتی یا عایق حرارتی- صوتی و نیز محل انجام پاشش فوم مایع پلی یورتان بستگی دارد.

به طور کلی فوم پاششی سلول بسته (عایق حرارتی- رطوبتی) از ضخامت 1 اینچ تا 5 اینچ اجرا می شود. البته برای دیوارها نهایت ضخامتی که در نظر می گیرند 3 اینچ است اما این میزان در سقف می تواند افزایش پیدا کند. فوم پاششی سلول باز (عایق حرارتی- صوتی) معمولاً با ضخامت 3 اینچ روی دیوار و 6 تا 10 اینچ روی سقف ها ایجاد می شود. همانطور که اشاره کردیم این مقدار بنابر عوامل مذکور، کاملاً متغیر است.

نکتۀ مهمی که باید مورد توجه قرار داد این است که ضخامت کم (کمتر از یک اینچ) و ضخامت زیاد هر دو مشکلات زیادی را به وجود می آورند. برای مثال فوم پاششی سلول بسته در شرایط و دمای معمولی با ضخامت 1.5 اینچ هوابندی و عایق کاری کاملی پدید می آورد و مقاومت حرارتی بسیار بالایی دارد. در صورتیکه اگر این میزان کمتر از یک اینچ شود، مواد فوم پاششی برای عایق بندی مفید، کافی نخواهند بود و کارایی فوم به عنوان یک عایق کاهش می یابد.

برخی تصور می کنند که هرچه ضخامت فوم بیشتر شود، خواص هوابندی و عایق بندی آن افزایش پیدا می کند. این عقیده کاملاً اشتباه است. لازم است بدانیم که ترکیب ایزوسیانات و پلی یول یک ترکیب گرما زا است. این گرما سرعت واکنش مواد را افزایش می دهد و به تبخیر و پف زایی فوم کمک می کند. چنانچه ضخامت فوم زیاد باشد و یا فاصلۀ بین پاشش ها برای افزایش ضخامت، کم باشد، گرمای حاصل از واکنش مواد اولیه، فرصت خروج از فوم را پیدا نمی کند. درنتیجه گرما در داخل فوم حبس می شود و باعث مشکلات آسیب زننده ای مثل سوختگی درون فوم، تغییر رنگ آن، ایجاد بوی تند و ماندگار، جمع شدگی فوم، ترک خوردگی، سوراخ شدن، شکنندگی و لایه لایه شدن فوم می شود و یک فوم پاششی بی کیفیت علیرغم صرف هزینۀ بیشتر تشکیل می دهد.

بنابراین متخصص فوم پاششی ابتدا عوامل مؤثر در انتخاب ضخامت فوم را می سنجد، سپس ضخامت لازم فوم پاششی را برای ایجاد یک هوابندی و عایق بندی کامل مشخص می کند.


 

جمع شدگی فوم پاششی
جمع شدگی فوم پاششی در اثر ضخامت بیش از حد

 

سوختگی داخل فوم پاششی
سوختگی داخل فوم پاششی در اثر حبس شدن گرمای ناشی از واکنش زایی مواد اولیه


 

سوراخ شدن فوم پاششی
سوراخ شدن بافت فوم پاششی به دلیل حبس شدن گرما


 

جمع شدگی فوم پاششی
ترک خوردن و جمع شدگی فوم پاششی در اثر ضخامت بیش از حد فوم
 

سطحی که فوم پاششی روی آن اجرا می شود، باید خشک و عاری از رطوبت و آب باشد.

یکی از نکات مهمی که هنگام اجرای فوم پاششی باید مورد توجه قرار گیرد، خیس نبودن سطح مورد نظر برای پاشش فوم است. هم چنین رطوبت نسبی محل اجرای فوم هم باید در نظر گرفته شود.

خیسی یا رطوبت می تواند ساختار سلولی فوم پاششی را تغییر دهد. به این صورت که آب به عنوان یک عامل پف زا، با ایزوسیانات واکنش نشان داده و مانع از واکنش پلی یول و ایزوسیانات در نسبت صحیح می شود. درنتیجه فوم ایجاد شده، افزایش حجم استانداردی ندارد و پف زیادی می کند، حفره های هوا و سلول های باز آن افزایش می یابد، دانسیته آن کم می شود و مقاومت فشاری آن نیز کاهش پیدا می کند. در نهایت فومی که شکل می گیرد دچار مشکلات اساسی مثل ترک خوردگی، هوابندی ضعیف، شکنندگی و قدرت چسبندگی پایین خواهد بود.


افزایش غیراستاندارد دانسیته فوم پاششی
کاهش دانسیته و پف زیاد فوم پاششی در اثر نفوذ رطوبت هنگام اجرای فوم
 

ارسال نظر
اطلاعات تماس شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی


مطالب مرتبط


نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش دوم)
  • 1401/2/31
  • نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش دوم)

    اجرای فوم پاششی به دانش و تخصص نیاز دارد. در صورت عدم آشنایی با شرایط و نکات اجرای این فوم، مشکلات زیادی مثل عدم چسبندگی، ترک خوردگی، سوختگی، کاهش دانسیته و از دست دادن خواص هوابندی و عایق بندی برای فوم پیش می آید.

    فوم پاششی، بهترین عایق برای سالن های پرورش قارچ
  • 1401/2/27
  • فوم پاششی، بهترین عایق برای سالن های پرورش قارچ

    در سالن های پرورش قارچ دو عامل دما و رطوبت مهم تر از سایر عوامل هستند و فوم پاششی پلی یورتان بهترین عایقی است که ضمن مقاومت در برابر رطوبت سالن، می تواند دمای ثابت و مناسب سالن را برای کشت و رشد قارچ در فصل های مختلف حفظ کند.

    نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش اول)
  • 1401/2/24
  • نکات مهم در اجرای فوم پاششی (بخش اول)

    اجرای فوم پاششی یا فوم اسپری پلی یورتان نیاز به دانش و تخصص نسبت به مواد اولیه و نیز رعایت نکاتی دارد که اگر مورد توجه قرار نگیرد، ساختار و کیفیت فوم آسیب خواهد دید و درنتیجه کارایی لازم به عنوان یک عایق را از دست خواهد داد.

    بازیافت فوم پاششی
  • 1401/1/23
  • بازیافت فوم پاششی

    بازیافت ضایعات فوم پلی یورتان همواره یکی از دغدغه های دانشمندان بوده است به نحوی که در نتیجۀ کوشش های آنان ثابت شده که ضایعات انواع فوم از جمله فوم پاششی پس از اجرای روش بازیابی مکانیکی یا شیمیایی قابل بازیافت است و می تواند هم به عنوان محصول جدید و هم مواد اولیه در تولید مجدد مورد استفاده قرار گیرد.

    مقایسه فوم پاششی سلول بسته و سلول باز
  • 1401/1/9
  • مقایسه فوم پاششی سلول بسته و سلول باز

    فوم پاششی پلی یورتان در دو نوع سلول بسته و سلول باز قابل اجرا است. هر کدام از این دو نوع دارای ویژگی هایی هستند که آنها را برای عایق بندی متفاوتی مناسب می سازد. با مقایسه فوم سلول باز و سلول بسته می توان با کاربرد صحیح هر یک از آن ها آشنا شد.

    فوم پاششی پلی یورتان (polyurethane spray foam) چیست؟ [توضیحات کامل]
  • 1400/8/9
  • فوم پاششی پلی یورتان (polyurethane spray foam) چیست؟ [توضیحات کامل]

    فوم پاششی پلی یورتان یک عایق پیشرفته و بهینه است و در انواع سلول بسته و سلول باز می تواند عایق حرارت، رطوبت و صوت باشد. ضریب مقاومت حرارتی بالا، اجرای آسان و سریع، توانایی پوشش تمام درزها و عایق بندی سطوح گوناگون و شکل های پیچیده می توان در ساختمان و صنایع استفاده شود.