وضع عوارض بر صادرات برای مدیریت بازار داخلی است
رییس هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران عنوان کرد: وضع عوارض بر صادرات برخی از مواد اولیه پلیمری یا ترکیبات شیمیایی بخشی از برنامه گستردۀ وزارت صمت برای مدیریت بازار داخلی است و این عوارض تنها یکی از بخش های آن به شمار می رود.
ترکمان گفت: عوارض بر صادرات برخی از پلیمرها از حجم صادراتی بسیار محدودی برخوردار بوده که با وجود اهمیت بسیار زیاد برای بازار داخلی، صادرات آن ها در مجموع به 2 درصد تولید داخلی نیز نمی رسد.
وی هم چنین تصریح کرد: عرصه حداکثری در بورس کالا و واردات آن دسته از مواد اولیه که با کسری در بازار داخلی روبرو هستند، یکی از ارکان مهم این طرح برای تنظیم بازار داخلی است که از سوی شخص معاون اول رییس جمهوری در حال پیگیری است.
نماینده اتاق بازرگانی در کمیته تخصصی پتروشیمی کارگروه تنظیم بازار در ادامه گفت: یکی از بخش های این طرح اعمال عوارض بر صادرات برخی از مواد اولیه ای است که در بازار داخلی به آن نیاز بوده و تقاضا برای آن ها بیش از عرضه است. بر این اساس این گروه های کالایی به واردات نیاز دارند. بنابراین نه تنها توجیه نداشته بلکه نیاز به مدیریت دارد.
وضع عوارض بر صادرات آخرین حلقه تأمین نیاز داخلی است
ترکمان در بخش دیگری از سخنان خود مدیریت گرید و به شکل دقیق تر، تولید گریدهایی که نباز بازار داخلی است را یکی از ارکان این طرح دانست و افزود: در کنار این موارد، وضع عوارض بر صادرات آخرین حلقه برای تأمین نیاز داخلی به شمار می رود.
وی در ادامه بیان کرد: نکته مهم آنکه آن دسته گروه های کالایی که با وضع عوارض روبرو شده اند، حجم صادرات بسیار محدودی دارند و کشور ما یک وارد کننده محسوب می شود؛ بنابراین وضع عوارض تأثیری بر این بازار ندارد. استایرن منومر، TDI، MDI، ترفتالات ها، پلی اتیلن و پلی پروپیلن ها از این دسته محصولات به شمار می روند که یا صادرات نداشته یا رقم آن به قدری ناچیز است که اهمیت چندانی پیدا نمی کند.
وضع عوارض بر صادرات مواد اولیه جدی است؟
رییس هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران فهرست صادراتی تعیین شده برای عوارض بر صادرات برخی از پلیمرها را بسیار هوشمندانه دانست و گفت: نکته مهم در این طرح، تأمین مواد اولیۀ موردنیاز بازار داخلی و صنایع تکمیلی است و این موضوع می تواند محرک بزرگی در مسیر توسعه زنجیره ارزش و اشتغال زایی به شمار رود که با شعار سال نیز هماهنگ است.
رییس هیئت مدیره انجمن ملی صنایع ایران در ادامه عنوان کرد: با توجه به برآوردهای صورت گرفته، میزان صادرات کالاهایی که با وضع عوارض رو به رو شده اند به دو درصد تولید کل پلیمرها در کشور نمی رسد، بنابراین اثری بر روند سودآوری کل در صنعت پتروشیمی نگذاشته، بلکه به حمایت گسترده ای از تولید داخلی منتهی می شود، زیرا نیاز صنایع تکمیلی را تأمین خواهد کرد.
ترکمان هم چنین عنوان کرد: با توجه به این موارد، صنایع تکمیلی از هر طرحی که به تأمین امن و مستمر مواد اولیه منتهی شود، حمایت می کنند زیرا اشتغال زیایی گسترده ای را در زنجیره ارزش به همراه دارد و به مردمی شدن اقتصاد و تأمین نیازهای جامعه ختم می شود.
وی در پایان گفت بر اساس برآوردهای آماری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در صورتی که این طرخ بتواند از صادرات تنها 90 هزار تن (1درصد تولید داخلی) از مواد اولیه جلوگیری کرده و به مصرف آنها در صنایع داخلی منتهی شود، امکان اشتغال زایی نزدیک به 15 هزار نفر را ایجاد خواهد کرد.